UKUPNA POBJEDA 3:0 – Rijeka zaslužila svoje ordene, a od Dinama ništa novo!

nogometni.net 13. svibnja 2014 0

Uzvratna utakmica na Kantridi kao da je bila preslika prve u Maksimira. Rijeka disciplinirano i dobro postavljena, a Dinamo sam sebi neprijatelj. Iako nisu pokazali ništa spektakularno, na Kantridi mogu zasluženo slaviti kup

Pogocima Mitrovića u 35. i Kvržića u 81. minuti Riječani su po prvi put u svojoj povijesti na Kantridi podigli Rabuzinovo Sunce, trofej koji su osvojili treći put u svojoj povijesti. Tako su i sačuvali 100 postotni učinak na Kantridi u finalima kupa, dok je Dinamo u 180 minuta, koliko su njegovi igrači bili na terenu (ne računajući sudačku nadoknadu prve utakmice, kada su imali dva igrača više) stvorio točno jednu i pol izglednu priliku za pogodak. To je u ove dvije utakmice bio vrhunac modre momčadi, to je bilo ono što su modri pokazali svojim navijačima. I zato, ako ni zbog čega drugog, kup zasluženo ostaje u Rijeci.

Ne treba pisati o tome kako su riječki nogometaši više željeli pobjedu, jer takvo što u profesionalnom sportu ne postoji. Ono što su Riječani pokazali, nešto je drugo, i time u potpunosti zaslužili slavlje. Oni nisu bili na terenu kvalitetnija momčad od Dinama, ali bili su ozbiljnija momčad od Dinama. Rukopis Matjaža Keka u tom je smislu i više nego očit. A ta se ozbiljnost pokazala na više načina… Kao prvo, nisu imali vratara koji bi s dvije pogreške gurnuo protivničku momčad u dobitnu poziciju, nisu imali igrače koji bi blizu svoga gola radili lagane pogreške, te nisu imali kadrovsku situaciju koja je toliko ovisna od Juniora Fernandesa, jednog od rijetkih igrača koji je sposoban napraviti višak za Dinamo.

Sama igra nije bila nešto što bismo dugo pamtili. Prvih pola sata prošlo je gotovo bez ijedne uzbudljive situacije, ako se izuzme pokušaj Šimunića u 26. minuti. A onda jedan kratak period riječkog naleta rezultirao je kornerom u 35. minuti, a Ježina, kao i u prvoj utakmici, daje poklon-bon Mitroviću, koja ga je, slično kao i Tomečak u prvoj utakmici, lagano unovčio. Do kraja prvog poluvremena Kramarić je imao ‘mrtvu-priliku’ za Rijeku, a Čop solidnu za Dinamo, i to je bilo sve.

U drugom poluvremenu Dinamo je potpuno nestao s terena, pokušavali su modri s nekoliko individualnih pokušaja, ali njihova ofenzivnija igra rezultirala je samo s nekoliko opasnih riječkih kontri, od kojih je uspjela ona u 81. minuti, kada je za domaćine poentirao Kvržić. Ježina je obranio nekoliko dobrih situacija, pogotovo kada je pred njime bio Kramarić, ali to ne može ublažiti dojam kako je modri vratar još jednom bio onaj koji je pogurnuo kola nizbrdo.

S ukupnih 3:0 Rijeka zasluženo podiže svoj prvi trofej, a Dinamu ostaje uobičajene brige i pitanja, ista ona koja si modri treneri najčešće postavljaju nakon europskih fijaska. Bilo je izostanaka, koji mogu biti kakvo-takvo opravdanje, ali ostaje i dojam kako je Dinamo djelovao jalovo, ali i naivno – još jednom…

Rijeka završava sezonu na najljepši način, a zadovoljstvo na Kantridi je opravdano – osvojili su kup, odlično odigrali nekoliko europskih utakmica, te na kraju u prvenstvu bili viceprvaci. Njihov je plan uspio!

 

 

 

Preuzeto sa tportal.hr

Ostavi svoj odgovor »