Brooks u ludoj završnici šokirao Ganu

nogometni.net 17. lipnja 2014 0

Nakon njemačkog demoliranja Portugalaca, u Natalu su Ganci i Amerikanci ‘namirisali’ krv. Logično, pobjeda u ovom susretu uz tri boda donijela bi i dodatnu pogodnost. Značajni plus u golovima u odnosu na Ronaldovu družinu, a uopće nije nemoguće da u ovoj skupini i to bude presudno. Amerikanci su u Brazil stigli u ne baš idiličnim odnosima. Izbornik Klinsmann posvađan s medijima i navijačima, kod kuće je ostao najbolji igrač Donovan. S druge ih je strane čekala Gana, vrlo mlad sastav, ali okosnicu koje još uvijek čine igrači koji su prije četiri godine milimetri dijelili od polufinala SP. Uz to, momčad koja se specijalizirala za pobjeđivanje SAD. Dvaput su im to učinili, na posljednje dvije planetarne smotre.

No, ono o ‘mirisanju krvi’ puno su bolje iskoristili, zapravo munjevito iskazali Amerikanci. Niti pola minute nisu prošle, a SAD su povele. Preciznije, u 29. sekundi utakmice Clint Dempsey, je prihvativši loptu iz auta, uhvatio dijelić nesmotrenosti Muntarija i Boyea koji kao da nisu vjerovali da će američki kapetan ‘drsko’ i okomito jurnuti u njihov šesnaesterac. Ovaj je učinio upravo to, te s desetak metara iskosa, s lijeve strane, gađao i pogodio malu mrežicu. Najbrži gol dosad u Brazilu, ali i peti najbrži povijesti svjetskih prvenstava. Još su uvijek ipak brži revolveraši Turčin Hakan Sukur 2002. u 11. sekundi, pa Čeh Vaclav Masek 1962. u 16. sekundi, Nijemac Ernst Lehner daleke 1934. u 25-toj odnosno Englez Bryan Robson u 27. sekundi na SP 1982. Dempsey je istodobno pak postao prvi Amerikanac koji se uknjižio među strijelce na trećem SP. Šok za Afrikance i veselje za vrlo velik broj američkih navijača među kojima je bio i dopredsjednik Joe Biden.

Nastavak? Amerikanci su odmah iskazali taktiku za Ganu. Možda i ne samo njih. Gusta, čvrsta sredina, iza njih obrambeni bedem od četvorice igrača, a što se napada tiče… Može, ali samo iz kontri. Poglavito nakon što su već u 23. minuti ostali bez u biti jedine prave špice, Jozyja Altidorea kojem je ‘otišlo’ hvatište stražnjeg mišića, tzv. zadnja loža. Možda izgubljen i za ostatak turnira. No, dok smo ovakvu strategiju od Klinsmannove momčadi i mogli očekivati, ipak smo više nada polagali u vještinu ganskih nogometaša. Tu smo očito bili u zabludi. Terenska nadmoč, posjed lopte – da, ali bez djelotvornog učinka i praktički ikakve opasnosti. U šesnaestercu bezopasni, jednostavno i stoga što nije bilo nikakve povezanosti u njihovim akcijama. Jedina, kolika-tolika opasnost ubilježena je u 32. minuti kada je Gyanovu bombu sa 20-ak metara vratar Howard paradom izbijom podalje od svojeg gola.

Ganski izbornik Kwesi Appiah još je više iznenadio u poluvremenu. Ne mijenjavši ništa! S tim kako valja spomenuti da je na klupi imao Michaela Essiena, Kevina-Princea Boatenga… Jest, ubacio ih je, ali ostaje dojam ipak prekasno. Drugo poluvrijeme samo je malo pojačalo sliku ganske nadmoči, ali i jalovosti. Pojačan pritisak, ali se lomio na rubu američkog kaznenog prostora. Kada je već sve ‘mirisalo’ na veliku pobjedu Amerikanaca izvojevanoj u krajnje defanzivnoj igri, slomljena je Klinsmannova obrana golom Andrewa Ayewa. No, nitu tu nije bio kraj. U točno trećem izletu pred gol Gane u drugom dijelu, nakon ubačaja s desne strane, John Brooks je glavom iznova donio SAD prednost. Prednost i pobjedu!

 

 

 

Preuzeto sa sportske.jutarnji.hr

Ostavi svoj odgovor »