NJEMAČKA – ARGENTINA 1-0 Golom Gotzea u 113. minuti Njemačka osvojila naslov prvaka!

nogometni.net 14. srpnja 2014 0

Schurrle je ubacio s lijeve strane, a Gotze na sedam metara od gola sjajno, u letu, primio loptu prsima te je u padu šalje u daljni kut Romera!

Bez Khedire, s Kramerom – to je bila prisilna inovacija Elfa zbog Khedirinih zdravstvenih problema sa zagrijavanja. Počelo je žustro, otvoreno, s faulom Roja na Mülleru, a Kroos iz slobodnog udarca s dvadeset i nešto metara gađa zid. U kontri je dosta opasan Higuain. Malo potom ekspresnim prodorom pokraj Hummelsa istaknuo se Messi, ali njegovu loptu nije imao tko preuzeti u kaznenom prostoru suparnika.

Njemačka aktivnija i ambicioznija, Argentina postavljena čvrsto s također napadačkim namjerama. Kad je Demichelis nogom pokupio Klosea, na potezu je Kroos, puca ali plavi izbijaju. Kroos je glavni u svim prekidima. Nijemci žele autoritativnost, nije da nisu dominantniji pa se Argentinci uglavnom brane; mogu li izdržati? Nevjerojatan splet okolnosti u 21. minuti! Hummels je dodao Kroosu, koji je u vlastitoj polovini terena, nije jasno zašto je odustao od odlaska naprijed. Naime, glavom vraća unatrag nesvjesno zanemarujući Higuaina, to je kiks kakav se rijetko potkrade i senzacionalni poklon. Međutim, Higuain praćen Hummelsom posve je neprecizan pa pokraj skamenjenog Neuera tuče podalje desne vratnice i za ‘nagradu’ se hvata za glavu…

Tvrdi su Južnoamerikanci, oprezni pa ne nasjedaju na dubinska protivnikova proigravanja, zatvaraju sve rupe i onemogućavaju neugodna iznenađenja. Kad Lavezzi bježi Höwedesu dira ga Schweini i mora se suočiti s javnom opomenom. Uzaludno veselje Sabellinih nakon pola sata igre: Lavezzi centrira zdesna, a loptu iza Neuera trpa Higuain. No pomoćni sudac br. 2, Stefani dignuo je zastavicu i ispravno konstatirao zaleđe.

Požutio je i Höwedes zbog nepropisnog starta na Zabaletu. I Messi i Lavezzi vrlo su nezgodni jer brzinom i okretnošću nerijetko brinu statične njemačke stopere. Igra nije briljantna, ali nije ni loša. Stalno se nešto događa. Posrijedi su izvrsne momčadi iz država koje u nogometnom smislu oduvijek čine samu svjetsku elitu.

Naravno da Messi svakom kretnjom predstavlja napast, teško ga je pratiti i onemogućavati. Müller i kolege prilično nervozno čekaju pad koncentracije argentinskog bloka te priliku za egzekuciju, koje nije bilo ni u finišu prve dionice kad je Kroos nakon odlične akcije naciljao u Romera. Nebitna je Höwedesova lijeva vratnica u 45+2. minuti budući da cijelo vrijeme dok Kroos izvodi drugi korner zaredom u zaleđu stoji Müller.

Finale koje možda ne opravdava želje sladokusaca, taktička bitka svedena na naizmjenične pokušaje, više grčevite nego plemenite. Nije točno da završni rat za zlato podrazumijeva festival znanja i atrakcije, ne, radi se o previše značajnoj utakmici da bi se redale umjetničke sekvence. Uostalom, ne nedostaje ničega osim pogodaka. Njemačka se suočila s takmacom usavršene defenzive i definitivno shvatila da Argentina nije Brazil! Osjeća se Khedirin izostanak i Höwedesovo napuštanje pozicije, špice nemaju pravih lopti, a permanentno opstoji strah od paklenskog Messija i asistenata u protunavalama. Löw je u svlačionici sigurno tražio i predočavao nove mogućnosti, prezentirane zaista nisu garantirale naslov svjetskog prvaka.

Argentinci nastavljaju hrabrije, u 47. minuti Messi je u čistoj šansi, ali začudo ne pogađa! Onda Rojo, Agüero i Higuain stvaraju novu prijetnju. Sve su češće u polju protivnika; valjda znaju što rade, takmac je spreman kazniti svaku brzopletost i odsutnost… Nema prave situacije za Elf, u njgovoj igri manjka točnosti i konkretnosti. Super zgoda u 56. minuti, kada Neuer istrčava pa rukom boksa loptu iznad Higuaina, a potom ga tijelom kupi u svom kaznenom prostoru. Neki misle da je to bilo za penal i crveni, međutim, Rizzoli je klasa i ne dvoji kako postupiti – sve je regularno i tek je ubacivanje (aut) za Argentinu.

Agüero je štošta zakuhao, konačno zdrav i spreman poslije serije neprilika s mišićem. Neuer je češće u zraku nego na tlu, no pritisak raste i s one strane centra kamo se spuštaju Lahm, Höwedes, na skok i Hummels.Minijature Messija, šut Kroosa i Götzea, ništa. Produžeci! Romero u 91. brani Schürrleu. Zicer Palacija u 97. i neuspješan lob. I onda mat Götzea!

 

 

 

Preuzeto sa sportske.jutarnji.hr

Ostavi svoj odgovor »