Šok na dalekom sjeveru! Islanđani nam zabili u 90. minuti i kaznili našu bezidejnu igru

nogometni.net 11. lipnja 2017 0

Hrvatska reprezentacija na Islandu je izgubila 1:0. Izabranici Ante Čačića primili su gol u posljednjim trenucima utakmice i potpuno zakomplicirali nastavak kvalifikacija za odlazak na SP 2018. u Rusiji

Utakmica u Reykjaviku započela je u 20.45 sati. U Hrvatskoj se polagano mračilo, no na Islandu kao da je podne! Sunčano, a ne pretoplo, idealno za igru. Da, na dalekom sjeveru vrijeme je ‘bijelih noći’, dan traje gotovo 20 sati, a preostalo je vrijeme nekakav prividan sumrak…

Hrvatska se u tom kasnom, ali vrlo svjetlom terminu na samom početku utakmice baš i nije snašla. Bez čak četvorice standardnih prvotimaca – Ćorluke, Rakitića, Vrsaljka, Subašića – mučili smo se. Islanđani su pritisnuli od prve minute, Hallfredsson se iznenada našao sam na nekih 16 metara od našeg gola, ali Pivarić je sjajno reagirao i blokirao njegov šut.

Islanđani su izašli vrlo visoko, jakim presingom oduzeli su nam nekoliko puta loptu. Prvo je zaprijetio Bjarnason s lijeve strane, ali njegov ubačaj izbija naša obrana. Potom je s desnog boka pokušao Gudmundsson, ali oba je puta naša obrana bila koncentrirana i lako je očistila te prilike domaćina.

U 9. minuti Modrić je oduzeo jednu loptu u sredini, odmah je proigrao Perišića koji ulazi u šesnaesterac po desnoj strani. Poslao je Perišić povratnu loptu prema Mandžukiću, no ipak malo iza leđa našeg napadača. Bio je tu u gužvi pred islandskim golom i Pivarić, no ta je prilika otišla u nepovrat.

U 11. minuti ponovno je u akciji Modrić, probao je s nekih 30-tak metara iznenaditi islandskog golmana Halldorssona, no nije mu lopta dobro sjela i odlazi visoko iznad gola. U prvih 20-tak minuta utakmice Hrvatska nije imala previše prilika, no nije ni Island. Probao je u 18. minuti Kalinić s 20-tak metara, ali njegov je udarac neprecizan.

Jednu od boljih prilika imala je Hrvatska u 25. minuti. Modrić je izveo slobodan udarac, ubacio je u šesnaesterac domaćina tražeći naše skakače, prije svih Mandžukića i Vidu. Nije to bilo loše, ali loptu je s Vidine glave izbio Arnason. Islanđani uzvraćaju u 29. minuti. Prvo je Gudmundsson sjajno ubacio u šesnaesterac, ali Jedvaj to izbija. Na tu loptu je naletio Gunnarsson, opalio je s nekih 25 metara. Jako, ali neprecizno. Lopta je otišla pored Kalinićeva gola.

U 35. minuti Islanđani su izborili slobodan udarac na rubu šesnaesterca, iskosa s lijeve strane. Pucao je Gylfi Sigurdsson, opasno blizu desne Kalinićeve vratnice, dovoljno daleko da bude bezopasno… Samo četiri minute kasnije nova frka u našem šesnaestercu, ponovno je slobodnjak izveo Gylfi Sigurdsson, sada s desne strane. Neugodna lopta, duboka u sam peterac zavarala je našu obranu, nekoliko je Islanđana klizećim startom krenulo na tu loptu, ali najbrži je bio Dejan Lovren koji ju je spretno izbio i otklonio opasnost.

U 44. minuti pokušao je Hallfredsson je pucao s 18 metara. Bilo je to loše i neprecizno, lopta je otišla pored gola, Kalinić nije morao reagirati.

U prvih 45. minuta naša je obrana imala dosta posla, no Vida, Lovren, Jedvaj i Pivarić svoj su dio posla odradili kako treba. Nismo previše vidjeli Kovačića i Badelja, sigurno da se više očekivalo od njih, posebice u ofenzivnom dijelu…

U nastavku je Island ponovno krenuo agresivnije na startu. Prijetili su domaćini, ali bez konkretne završnice.

Zato su prvu konkretnu priliku imali naši nogometaši. U 54. minuti Perišić je s desne strane oštro ubacio prizemnu loptu, Kalinić je bio na sedam, osam metara. Dobro je pucao, ali lopta prolazi par centimetara pored vratnice. Odmah u protunapadu prijeti Island, pucao je Bjarnason, silovito, ali isto zamalo neprecizno… Srećom…

U 63. minuti izbornik Ante Čačić je napravio prvu izmjenu, izvadio je Kalinića, a u igru stavio Marcela Brozovića.

Samo dvije minute kasnije Brozović je odmah zaprijetio – prvi je dobro pucao s 25 metara, islandski je golman loptu izbio u korner. Brozović ga je izveo, gađao je Mandžukića, no njegov udarac glavom nije bio precizan. Hrvatska se definitivno ‘digla’ ulaskom Marcela Brozovića koji je unio potrebnu energiju.

No, opasni su i Islanđani Gylfi Sigurdsson zaprijetio je u nekoliko navrata, jednom neprecizno, jednom je Kalinić obranio, a jednom je Vida uspio blokirati njegov pokušaj. Islanđani su u posljednjim minutama bili opasniji, Čačić je pred kraj izvadio Mandžukića i uveo Santinija nadajući se kako bi ipak mogao doći do gola na Islandu.

No, na samom kraju počeli su veliki problemi, Islanđani su pritisnuli, prvo je u 89. minuti Gudmundsson glavom pucao s pet metara, a Kalinić jedva brani. Uspio je nogom izbiti loptu u korner… Kazna za našu neaktivnu igru došla je baš u posljednjoj minuti utakmice. U 90. minuti zabio nam je Magnusson. Gylfi Sigurdsson ubacio je iz kornera, Magnusson je bio najviši u skoku, izvrsno je pucao glavom, a Kalinić je bio nemoćan.

 

Preuzeto sa tportal.hr

Ostavi svoj odgovor »